Jak szybko zrobić ciasta i desery?

Pośród ogromnej ilości dań typowo mięsnych i serów w jakie obfituje kuchnia niemiecka oraz wszechobecnego piwa zapomina się nieco o deserach i ciastach a są one przyrządzane wedle typowych receptur podobnie jak w innych krajach. Choć tradycje cukiernicze u naszych zachodnich sąsiadów nie są zbyt bogate to można pośród tamtejszych słodkości znaleźć ciasta i desery na widok których nikt się nie powstrzyma aby ich skosztować.

Niewątpliwie sztandarowym deserem podawanym po obiedzie jest wywodzące się z Austrii ciasto z jabłkami. Serwowane jest na gorąco a sekret jego smaku kryje się w nadzieniu wykonanym z kwaśnych jabłek, rodzynek moczonych w rumie z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany farsz zawija się w płat cienkiego ciasta składającego się z wody, oleju, mąki, jednego jajka  i odrobiny soli. Niektórym przypomina to przepis na ciasto makaronowe, bo w zasadzie niczym się nie różni.

Ciasto koniecznie powinno być podawane na ciepło, często w towarzystwie lodów waniliowych lub śmietankowych albo też bitej śmietany. Niewątpliwie cieszącymi się największą popularnością owocami są w Niemczech właśnie jabłka. Zaraz po nich występują wiśnie będące składnikiem słynnego Szwarcwaldzkiego tortu przekładanego bitą śmietaną i wiśniami.

W okresie przedświątecznym w wielu niemieckich domach tradycją jest wypiek ciasteczek. Nieraz kobiety zbierają się w kilkuosobowe grupy aby przygotowywać je razem. Wiąże się z tym pewnego rodzaju zwyczaj polegający na pakowaniu owych ciasteczek i składaniu ich w podarunku znajomym. Jednymi z nich są Vanillekipferl wykonane jak sama nazwa wskazuje z ciasta waniliowego, kruchego z dodatkiem migdałów lub też aromatu migdałowego.

Natomiast ciasteczka z nadzieniem zwane Spitzbuben nadziewane są dżemem z dodatkiem konfitury różanej. Z ich wykonaniem nie ma najmniejszego problemu, zdobyły popularność także wśród polskich gospodyń i podobno są bardzo smaczne. Świetnym deserem podawanym w niemieckich restauracjach, cukierniach jak też wypiekanych w domach jest ciasto czekoladowe.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 14671 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 402

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/ciasta-i-desery/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:407 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/functions.php(3598): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/plugin.php(524): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/load.php(671): do_action('shutdown') #5 [internal function]: shutdown_action_hook() #6 {main} thrown in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 407