Carakterystyka kuchni bawarskiej

Bawaria jest największym pod względem powierzchni krajem związkowym Niemiec. Jego stolicą jest Monachium a o jego atrakcyjności nikogo specjalnie nie trzeba przekonywać. Wpływa na to między innymi interesujące sąsiedztwo Austrii, Czech, Szwajcarii. Kraina ta podzielona jest na siedem okręgów, w skład których wchodzi między innymi Frankonia.

Co roku land ten przeżywa prawdziwe oblężenie turystyczne głównie ze względu na przepiękny krajobraz górski i dużą ilość budowli zabytkowych między innymi zamek w Norymberdze, pałac królewski w Monachium oraz obiekty wpisane na światową listę dziedzictwa kulturowego Unesco: rezydencja biskupów Würzburga, kościół pielgrzymkowy w Wies, Most Kamienny i Katedra świętego Piotra w Ratyzbonie, no i oczywiście słynny Neuschwanstein.

Takie otoczenie niewątpliwie sprzyja wypoczynkowi, któremu towarzyszyć musi także odpowiednia kuchnia. Wyjeżdżając w rejony bawarskie należy wyzbyć się zahamowań i porzucić dietę, gdyż króluje tam tłuste prawdziwie niemieckie i tradycyjne jadło. Mówi się, że Bawarczycy mają potrawy proste, ale oryginalne. Głównym ich składnikiem jest oczywiście mięso: wieprzowe, drobiowe, baranina, czy też wołowina. Smaczną specjalnością Bawarii jest biała kiełbasa podawana na gorąco z musztardą.

Cała kuchnia niemiecka lubuje się w mięsiwach odpowiednio przyrządzonych i podawanych ze smakowitymi dodatkami, tak więc nie można zapomnieć o bawarskiej pieczeni wieprzowej ze skórą. Podaje się ją jako danie obiadowe z dużym knedlem i kapustą gotowaną wedle bawarskiego przepisu. Innymi charakterystycznymi dla Bawarii potrawami są rolada boczkowa w sosie pieczeniowym, golonka po bawarsku, płucka na kwaśno, wątróbka cielęca z cebula i jabłkiem, n erki w sosie musztardowym koniecznie cielęce, tak więc dania wykorzystujące podroby. Nie każdemu przypadną do gustu takie oto smakołyki, natomiast ich wielbicielom z pewnością pocieknie ślinka na samą myśl.

Bawaria to także obfitość produktów mlecznych takich jak sery z mleka krowiego, owczego czy koziego. Serowym smakołykiem jest pasta serowa- Obazta, jaką można znaleźć w menu właściwie każdej bawarskiej restauracji. Nie można zapomnieć także o piwie i jego wielu odmianach gatunkowych Paulaner, Franziskaner, Augustiner, HB, Spaten, Löwenbräu i Hacker-Pschorr. Specjałem tamtejszych piwowarów jest piwo drożdżowo- pszeniczne Weißbier.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 14831 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 353

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/kuchnia-bawarska/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:358 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/functions.php(3597): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/plugin.php(524): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/load.php(671): do_action('shutdown') #5 [internal function]: shutdown_action_hook() #6 {main} thrown in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 358