Pyszne klasyczne dania

Tradycja to skarb każdego narodu, zwłaszcza jeśli chodzi o gotowanie. Dobrze wiemy jak smakują typowo- polskie dania przygotowywane wedle staropolskich przepisów, są smaczne, obfite i cieszą oko niejednego smakosza a co najważniejsze wyróżniają się oryginalnym smakiem w zależności od regionu kraju.

Podobnie jest w Niemczech. Tamtejsze tradycyjne dania rozróżniane są względem swego pochodzenia. Zachód; kraina Schwarzwaldu to typowe wpływy francuskie i szwajcarskie. Aż trudno uwierzyć, ale wyróżniają się na tle całego kraju użyciem świeżych warzyw, obfitością dań rybnych jak też potraw przyrządzanych z użyciem innych owoców morza. Tam też ta tendencja utrzymuje się cały czas, wystarczy udać się do Nadrenii aby się o tym przekonać.

Jednak jeśli, mówimy o tradycji w kuchni niemieckiej to typowymi jej przedstawicielami są różnego rodzaju kiełbasy, wytwarzane właściwie w każdym zakątku tego kraju i spożywane na wiele nieraz dziwnych sposobów. Ponadto trzeba wspomnieć o różnych daniach mięsnych, które koniecznie mają być tłuste, dobrze przyprawione, czyli na ostro no i nie ma mowy o małych porcjach. Niemcy są jednym z tych krajów gdzie najwięcej spożywa się mięsa czerwonego zwłaszcza wieprzowego, kilkadziesiąt kilogramów rocznie w przeliczeniu na jednego obywatela. Jest to dosyć dużo tak więc z całą pewnością można stwierdzić, że tradycja kuchni niemieckiej oparta jest głównie na potrawach mięsnych.

Narodowym daniem w tym kraju jest pieczeń z sosem, to niemalże podstawa. Jest przyrządzana w zasadzie z różnych gatunków mięsa wieprzowiny, wołowiny jak też baraniny a najlepiej w tym celu użyć mięsa marynowanego. Marynatę przygotowuje się obowiązkowo z użyciem piwa, to niemalże narodowy napój niemiecki i nie powinno go tam zabraknąć. Oprócz tego dodać należy marchew cebulę, liście laurowe, pieprz czarny, kilka ziaren jałowca oraz liście szałwii. Wszystkie te składniki gotuje się przez kilka minut a następnie studzi aby móc nim zalać dorodny kawałek mięsa.

Sekretem smaku tejże pieczeni jest właśnie leżakowanie w tak przygotowanej marynacie przez 24 godziny. Należy też pamiętać ażeby mięso nabrało odpowiednich właściwości powinno być regularnie obracane w zalewie. Po wyjęciu i osączeniu mięso jest lekko obsmażone na patelni a następnie duszone w dużym rondlu.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 15106 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 402

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/tradycyjne-dania/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:407 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/functions.php(3598): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/plugin.php(524): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/fzf/public_html/804.pl/wp-includes/load.php(671): do_action('shutdown') #5 [internal function]: shutdown_action_hook() #6 {main} thrown in /home/fzf/public_html/804.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 407