Przepis na strudel z jabłkami – Apfelstrudel

by

Doskonały na podwieczorek, aromatyczny i po prostu przepyszny!

Idealny zwłaszcza jesienią, gdy jabłek mamy w bród. 🙂

Jakie składniki trzeba przygotować?

  • 1 kg jabłek,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 – 3 łyżki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • cynamon i rodzynki.

Sposób przyrządzenia:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na stolnicy wyrabiamy mąkę, jajko, wodę i olej. Uzyskane ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na równe prostokąty. Na każdym z nich układamy jabłka, posypujemy cukrem, dodajemy cynamon i rodzynki. Zwijamy w rulon i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Strudle smarujemy na wierzchu roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch śmietaną wymieszaną z cukrem.

Apfelstrudel najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, ale na zimno też nie ma sobie równych! 🙂

Przepis na Apfelstrudel
Przepis na Apfelstrudel

Leave a Comment

Your email address will not be published.