Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku – Erbsensuppe

by

Wystarczy na nią spojrzeć, by wiedzieć, że to musi być pyszne (i jest!).

Zupa z zielonego groszku jest nie tylko zdrowa i pożywna. Po prostu pięknie wygląda! 😛

W dodatku, jej przyrządzenie nie zajmie nam wiele czasu  i nie jest skomplikowane.

Zabieramy się więc już do pracy, żeby nie marnować czasu. 😛

Co trzeba przygotować?

  • 1 1/2 szklanki świeżego groszku (najlepiej – a jeśli mamy mrożony – bierzemy 250 g),
  • 1 plasterek selera korzeniowego,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • młody por,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • 4 parówki wieprzowe,
  • 1 litr warzywnego wywaru oraz
  • sól, pieprz i majeranek do smaku.

Jak przyrządzić zupę z zielonego groszku?

Marchewkę i seler kroimy w drobną kostkę, a por tniemy w paseczki. Tak przygotowane warzywa zalewamy wywarem i dodajemy przyprawy. Gotujemy je pod przykryciem około 15 minut (nie mogą być zbyt miękkie). Wyjmujemy połowę warzyw z garnka, a pozostałe miksujemy aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Wyjęte wcześniej warzywa wkładamy z powrotem i dodajemy pokrojone w plasterki parówki. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

Erbsensuppe podajemy z pieczywem.

Guten Appetit! 😉

Przepis na zupę z zielonego groszku
Przepis na zupę z zielonego groszku

Leave a Comment

Your email address will not be published.